coraz chętniej o tej metodzie się mówi, coraz częściej pyta się o ziarna, coraz częściej pytają po co?… a jest o co pytać!
przy odpowiedniej dbałości o szczegóły – a jest ich wiele: jakość i temperatura wody, pre-infuzja, doza, stopień zmielenia, ogrzany dripper, przelany filtr, ciepły dzbanek pod dripperem i w końcu czas! – otrzymujemy konkretny profil sensoryczny zakupionej kawy. Przeważnie są to kawy z segmentu specialty - czyli osiągające oficjalne noty powyżej 80 na 100 możliwych punktów według międzynarodowych standardów SCAA - kawy z konkretnych plantacji, często mikroloty (ziarna jednego zbioru, jednej odmiany), direct trade ( bezpośrednio od plantatora). Pakowane zazwyczaj w 250g paczki dla zachowania świeżości – oczywiście najlepsze te, które zostały wypalone jasno i jak najwcześniej, metodą tradycyjną w stalowym piecu bębnowym, metodą która pozwala zachować naturalne charakterystyki smakowe. Ziarna są ręcznie sortowane, testowane i pakowane,
każda kawa wymaga innego traktowania więc nie sugerujcie się jedną metodą, próbujcie – wychodząc ze standardów 6g kawy / 100ml wody
drobną podpowiedzią będzie informacja, że gdy zalejesz kawę wodą „chłodniejszą” (75-85°C) otrzymasz więcej kwasowości a mniej goryczy
od początku:
- zaginamy filtr w stożek, wkładamy do drippera
- podgrzewamy dripper przelewając filtr jednocześnie
- używamy tylko wody przefiltrowanej (o jej jakości tutaj) o temperaturze w granicach 75-90°C
- układamy dripper na dzbanku, następnie komplet kładziemy na wagę i zerujemy ją
- mielimy około 25g kawy grubo zmielonej (jak piasek)
- wsypujemy do drippera – ponownie zerujemy wagę (najlepiej gramową do 0,01g)
- zerujemy stoper
- włączając stoper wlewamy bardzo powoli kolistym ruchem 60ml wody – następuję pre-infuzja (tzw bloomig) – zaparzanie wstępne, które rozwija pełen potencjał kawy, spulchnia ją
- jeśli kawa wypalona została na przestrzeni tygodnia pozwól jej na jedno minutową pre-infuzję, jeśli zaś starsza niż tydzień po wypalenie skróć ten czas do około 30-40sekund
- zacznij powoli wlewać resztę wody, dopełniając łącznie do 400ml starając się wlewać mniej więcej na środek (średnica około 3cm)
- zaparzanie powinno trwać w granicach 2,5-3,5 minut
- w momencie kiedy kapanie będzie sporadyczne możesz spokojnie przelać swoją kawę do ciepłej filiżanki
smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz