to był mój pierwszy zakup „narzędzia” za pomocą którego mogłem wycisnąć laboratoryjnie kawę…
cisnąłem i cisnąłem i pytałem i dalej cisnąłem… (dziękuje Patrykowi z Filtrów!)
Uważam tę metodę za nieco bardziej kontrolowaną od dripa – choć to właśnie dripper męczy mnie po nocach...
Nie wiem czy wiecie ale nasz rodak jest Mistrzem Świata Aeropress z 2009 roku – Łukasz Jura – ale co się dziwić – zajął 10miejsce na Mistrzostwach Świata w Japonii….
ale.. od początku:
- kładziemy aeropress odwrotną stroną (metoda invert) i wlewamy gorącą wodę by ogrzać nasz przyrząd
- ja używam podwójnego filtra (czasami również able disk), który trzeba przecisnąć gorącą wodą – jak każdy jeden, po to by nie czuć w posmaku papieru
- mielimy średnio grubo (drobniej niż do dripa) – 17gram kawy
- aeropress kładziemy na wagę
- wsypujemy zmieloną kawę, zerujemy wagę i przygotowujemy stoper
- używamy przefiltrowanej wody (o jakości tutaj)o temperaturze 80-85 stopni Celsjusza
- wlewamy około 60ml wody – pre-infuzja – czekając około 20-30 sekund
- mieszamy kawę w środku i następnie dolewamy do około 240ml ponownie mieszając
- odczekujemy około minuty
- zakręcamy ogrzany filtr i bardzo powoli wyciskamy do ciepłej porcelany
- cały proces trwać ma od 1.5 – 2minut
gotowe! smacznego!
poniżej przedstawiam Wam trzy metody finalistów Polski 2012 roku:
miejsce III Artur Porada
“Kenia Nyeri z Coffee Collective”
Metoda: Invert
-18,5gr mielenie dość grube(13,5 na anfim’ie)
-preinfuzja ok. 100ml mieszam 10s
-dopełniam i czekam 30s
-namaczam filtr pojedynczy, papier
-montuję filtr na Aero
-odwracam i kładę na filiżankę, czekam kolejne 30s
-wyciskam ok. 25s
ready!”
miejsce II Miłosz Strojkowski
Kenia Gatina by Koppi
“18,5 g kawy, 180-190 ml wody, temp 75-80 C
Kawe zalewamy ok. 60ml wody na ok. 35-40 sekund, dolewamy ok. 120ml dokładnie mieszamy i ciśniemy do samego końca powolnym jednostajnym ruchem. Kawe przygotowujemy bez tłoka powietrznego.”
miejsce I Piotr Markowski
Kenia Gatina by Koppi
“17g (na Anfimie 13,5)
woda temp. 70 C
60 ml preinfuzja na 25 sekund
dopełnić do 270ml, odczekać 15 sekund, odwrócić i przecisnąć (przez podwójny papierowy filtr) przez ok. 20 sekund”
i jedyny sensowny filmik:
0 komentarze:
Prześlij komentarz