Aeropress metoda




to był mój pierwszy zakup „narzędzia” za pomocą którego mogłem wycisnąć laboratoryjnie kawę…



cisnąłem i cisnąłem i pytałem i dalej cisnąłem… (dziękuje Patrykowi z Filtrów!)



Uważam tę metodę za nieco bardziej kontrolowaną od dripa – choć to właśnie dripper męczy mnie po nocach...

Nie wiem czy wiecie ale nasz rodak jest Mistrzem Świata Aeropress z 2009 roku – Łukasz Jura – ale co się dziwić – zajął 10miejsce na Mistrzostwach Świata w Japonii….



ale.. od początku:



- kładziemy aeropress odwrotną stroną (metoda invert) i wlewamy gorącą wodę by ogrzać nasz przyrząd

- ja używam podwójnego filtra (czasami również able disk), który trzeba przecisnąć gorącą wodą – jak każdy jeden, po to by nie czuć w posmaku papieru

- mielimy średnio grubo (drobniej niż do dripa) – 17gram kawy

- aeropress kładziemy na wagę

- wsypujemy zmieloną kawę, zerujemy wagę i przygotowujemy stoper

- używamy przefiltrowanej wody (o jakości tutaj)o temperaturze 80-85 stopni Celsjusza

- wlewamy około 60ml wody – pre-infuzja – czekając około  20-30 sekund

- mieszamy kawę w środku i następnie dolewamy do około 240ml ponownie mieszając

- odczekujemy około minuty

- zakręcamy ogrzany filtr i bardzo powoli wyciskamy do ciepłej porcelany

- cały proces trwać ma od 1.5 – 2minut



gotowe! smacznego!



poniżej przedstawiam Wam trzy metody finalistów Polski 2012 roku:

miejsce III     Artur Porada

“Kenia Nyeri z Coffee Collective”
Metoda: Invert
-18,5gr mielenie dość grube(13,5 na anfim’ie)
-preinfuzja ok. 100ml mieszam 10s
-dopełniam i czekam 30s
-namaczam filtr pojedynczy, papier
-montuję filtr na Aero
-odwracam i kładę na filiżankę, czekam kolejne 30s
-wyciskam ok. 25s
ready!”



miejsce II     Miłosz Strojkowski

Kenia Gatina by Koppi
“18,5 g kawy, 180-190 ml wody, temp 75-80 C
Kawe zalewamy ok. 60ml wody na ok. 35-40 sekund, dolewamy ok. 120ml dokładnie mieszamy i ciśniemy do samego końca powolnym jednostajnym ruchem. Kawe przygotowujemy bez tłoka powietrznego.”



miejsce I     Piotr Markowski

Kenia Gatina by Koppi
“17g (na Anfimie 13,5)
woda temp. 70 C
60 ml preinfuzja na 25 sekund
dopełnić do 270ml, odczekać 15 sekund, odwrócić i przecisnąć (przez podwójny papierowy filtr) przez ok. 20 sekund”

i jedyny sensowny filmik:




0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

kto?

Damian Durda - barista, trener, pasjonat. Uczestnik Nordic Barista Cup 2012, 2013; wolontariusz WCE, Nicea 2013; wielokrotny uczestnik Mistrzostw Polski Barista, Latte Art, Cup Tasting, Aeropress, Brewers Cup; organizator Toruńskiego Festiwalu Kawy 2012; organizator, współorganizator, patronat wielu eventów w Polsce (między innymi Mistrzostwa Polski Brewers Cup, Warszawa 2013; Rekord Bicia Guinnesa, Toruń 2013; Festiwal Kawy Specialty, Kamyk 2013; Mistrzostwa Polski LA, CT, CiGS, Kraków 2014)

co?

warsztaty, szkolenia, patronat

kontakt

kawopijcy@gmail.com