Chemex metoda




Zaprojektowany w 1941r przez niemieckiego chemika, wynalazcę, Dr. Petera Schlumbohm. Jest produkowany do dzisiaj przez rodzinną firmę mieszczącą się w zachodnim Massachusetts. W 1956 roku Chemex został wybrany przez Illinois Institute of Technology jako jeden z 100 najlepiej zaprojektowanych przedmiotów współczesnej sztuki użytkowej. Do dnia dzisiejszego można go znaleźć w muzeach Sztuki Nowoczesnej w Nowym Yorku, Philadelphia Museum czy Muzeum Corning.
     Szczęśliwie wykorzystywany przez baristów i uwielbiany na całym świecie. Świetna metoda przelewowa dająca jednocześnie większą ilość kawy, która uwypukla słodycz kawy lekko minimalizując jej gorycz. Daje napar czysty z przyjemną kwasowością.  Poniżej znajdziecie link, który zobrazuje Wam jak można bawić się filtrami :)

http://drawcoffee.com/doodles/



ale od początku:

- ogrzewamy filtr i chemex przelewając przynajmniej pół litra wody

- wylewamy wodę i wkładamy ponownie filtr

- mielimy grubo od 42g kawy  (znacznie grubiej niż do dripa)

- używamy przefiltrowanej wody o dobrej jakości (tutaj) o temperaturze 80-92°C

- wsypujemy zmieloną kawę, zerujemy stoper i wlewamy wodę robiąc pre-infuzję 100ml i czekamy około 30-40sekund

- wlewamy precyzyjnie nieco silniejszym strumieniem, co pozwoli nam zminimalizować "scementowanie" się kawy

- dolewamy wody do 700

- cały proces powinien trwać maksymalnie 4minuty


smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

kto?

Damian Durda - barista, trener, pasjonat. Uczestnik Nordic Barista Cup 2012, 2013; wolontariusz WCE, Nicea 2013; wielokrotny uczestnik Mistrzostw Polski Barista, Latte Art, Cup Tasting, Aeropress, Brewers Cup; organizator Toruńskiego Festiwalu Kawy 2012; organizator, współorganizator, patronat wielu eventów w Polsce (między innymi Mistrzostwa Polski Brewers Cup, Warszawa 2013; Rekord Bicia Guinnesa, Toruń 2013; Festiwal Kawy Specialty, Kamyk 2013; Mistrzostwa Polski LA, CT, CiGS, Kraków 2014)

co?

warsztaty, szkolenia, patronat

kontakt

kawopijcy@gmail.com