Zaprojektowany w 1941r przez niemieckiego chemika, wynalazcę, Dr. Petera Schlumbohm. Jest produkowany do dzisiaj przez rodzinną firmę mieszczącą się w zachodnim Massachusetts. W 1956 roku Chemex został wybrany przez Illinois Institute of Technology jako jeden z 100 najlepiej zaprojektowanych przedmiotów współczesnej sztuki użytkowej. Do dnia dzisiejszego można go znaleźć w muzeach Sztuki Nowoczesnej w Nowym Yorku, Philadelphia Museum czy Muzeum Corning.
Szczęśliwie wykorzystywany przez baristów i uwielbiany na całym świecie. Świetna metoda przelewowa dająca jednocześnie większą ilość kawy, która uwypukla słodycz kawy lekko minimalizując jej gorycz. Daje napar czysty z przyjemną kwasowością. Poniżej znajdziecie link, który zobrazuje Wam jak można bawić się filtrami :)
http://drawcoffee.com/doodles/
ale od początku:
- ogrzewamy filtr i chemex przelewając przynajmniej pół litra wody
- wylewamy wodę i wkładamy ponownie filtr
- mielimy grubo od 42g kawy (znacznie grubiej niż do dripa)
- używamy przefiltrowanej wody o dobrej jakości (tutaj) o temperaturze 80-92°C
- wsypujemy zmieloną kawę, zerujemy stoper i wlewamy wodę robiąc pre-infuzję 100ml i czekamy około 30-40sekund
- wlewamy precyzyjnie nieco silniejszym strumieniem, co pozwoli nam zminimalizować "scementowanie" się kawy
- dolewamy wody do 700
- cały proces powinien trwać maksymalnie 4minuty
smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz